Fremtiden neste stopp

LinkedIn icon

I 2019 flyttet Ræder inn i Diagonale-bygget i Bjørvika, med signalbygg som Operaen, Munch-museet og Barcode-søylene som nærmeste naboer. Her, i Norges nye finanssentrum, fortsetter Ræder utviklingen om å være en toneangivende aktør som er med på å forme fremtiden for advokatbransjen.

1440x750_b.jpg

Utsikten fra møterommet i 10. etasje i Indekshuset på Solli plass er upåklagelig. Høyt hevet over trikk, trafikk og Vikas hustak, ser man på klare dager langt og vidt ut over byen og Oslofjorden. Styreleder Erling Opdal i Ræder setter pris på utsikten. I vel 35 år har jærbuen vært å regne som Oslo-boer, etter først å ha studert jus i Bergen. Oslofjorden er neppe mer enn en vag påminnelse om det store åpne havet som begynner der Jær-landet slutter. Kanskje var det tanken på hva som lå langt der ute, på den andre siden av havet, som inspirerte Opdal til å bli en reisende – en globetrotter? Han har vært ”overalt” – oftest sammen med en eller flere familiemedlemmer. Han har besøkt alle kontinenter, minst to ganger. Han har vært i land man ikke umiddelbart forbinder med turisme: Nord-Korea, Syria, Iran og Zimbabwe. Han kjenner de fleste kriker og avkroker i Norge, fra nord til sør, fra øst til vest - og beskriver seg selv som vitebegjærlig og nysgjerrig. 

– Jeg setter meg mål for hva jeg har lyst å gjøre og hvor jeg vil dra. Deretter finner jeg ut hva jeg må gjøre for å få det til, og så gjør jeg det, forklarer han. 

Dette er formodentlig en god egenskap å ha når han som styreleder står i spissen
for Ræders reise inn i en ny æra – en reise som allerede er godt i gang. Ræder har nylig gjennomført en omfattende og involverende strategiprosess. Nå er arbeidet med å justere organisasjon og arbeidsmetodikk for å møte morgendagens krav, godt i gang. 

 

En ny hverdag 

Erling Opdal er en engasjert og engasjerende mann. Hans interessefelt spenner vidt og globalt innen kultur og samfunnsliv. I Ræder har han vært en toneangivende advokat i over tre tiår. Han er partner, har møterett for Høyesterett og er nå altså styreleder i Ræder, valgt av partnerne. Entusiastisk og levende tegner Opdal bilde av en annerledes hverdag for juridiske rådgivere fremover. 

 

Digitalisering, automatisering og kunstig 

Intelligens vil påvirke advokatbransjen slik andre bransjer har blitt og fortsatt vil bli påvirket. Rutine- og strengt regelbaserte oppgaver vil i større grad kunne utføres av selvlærende maskiner. Tradisjonelle forretningsmodeller og arbeidsmåter vil bli utfordret. Konkurransen om å tiltrekke seg de mest attraktive talentene vil skjerpes og de kommende generasjoner advokater vil ha andre preferanser enn de med lang fartstid. Samtidig vil etterspørselen etter juridisk spisskompetanse neppe bli mindre – snarere tvert imot. Forventningene til presisjon og kvalitet vil øke. Og alt dette i et stadig høyere tempo. 

– Det vil trolig skje mer de kommende fem årene enn det har gjort i de ca 35 årene jeg hittil har jobbet som advokat. Vi akter å ligge i forkant av denne utviklingen og utnytte mulighetene endringene gir, ikke bli et offer for dem, slår Opdal fast. 

 

Fra teori til praksis 

Implementeringen av ny strategi er allerede godt i gang. En ny organisering er på plass. Den skal rive fysiske og mentale barrierer og legge til rette for økt samhandling og bedre utnyttelse av Ræders samlede kompetanse. Et generasjonsskifte er gjennomført, mannskapet er optimalisert og staben har nå en balansert miks av ulike kompetanser, erfaring og ungdommelig energi og pågangsmot. Målet er å kunne levere juridiske tjenester som er enda bedre tilpasset kundenes behov, på en mer effektiv og fleksibel måte. 

En viktig motivasjon er også å legge til rette for den enkelte medarbeiders individuelle behov. Ræder satser hardt for å fortjene en posisjon som en av de mest attraktive arbeidsgiverne i bransjen. Fleksibilitet er et nøkkelord – behovene til den enkelte endrer seg gjennom et livsløp og karriere. Det skal legges best mulig til rette for at hver enkelt skal få utnytte sitt potensial best mulig. Flyttingen til Bjørvika er et viktig element i dette. Dit er det lett å komme seg til og fra, - og den som leter etter storbyens puls, vil i økende grad finne den nettopp her. 

 

Sammen om det 

Også utad vil Ræder fremstå forynget og modernisert. Ny kommunikasjonsplattform, visuell identitet og nytt nettsted synes allerede i markedet. Under slagordet ”Sammen om det” vil kommunikasjonen med markedet understreke at samhandling på alle nivå er det som skal til for å skape verdifulle resultater for kundene. 

– Alt dette vil komme sammen i en optimal miks når vi flytter inn i Bjørvika. Der venter spesialtilpassede lokaler på oss som vil gjøre det mulig å realisere våre høye ambisjoner for fremtiden. I mellomtiden bruker vi 2018 til å gjøre oss papirløse, øke it-kompetansen og introdusere nye verktøy som gjør det mulig for advokater å jobbe overalt, forklarer Opdal. 

 

Midt i fremtiden 

Bjørvika er et svært så synlig symbol på den endringens vind som blåser stadig friskere over både by og business. På få år har utbyggingen endret Oslos ansikt mot omverdenen. Den nye bydelen virker som fluepapir på toneangivende virksomheter innen finans og forretning som leder an i omstillingene som digitalisering og automatisering fremtvinger. Her er det banker, konsulenthus, IT-selskaper – og nå altså advokatfirmaer – det vil si Ræder, som det første av de store. 

– Bjørvika er definitivt det mest sentrale stedet i hele Norge, slår Opdal fast. – Enten du er en advokat som kommer fra Grünerløkka, en samarbeidspartner som kommer fra Tromsø eller en kunde som reiser fra Brussel, kan du reise tørrskodd til oss. Skal man først reise for å komme til et advokatkontor, skal det godt gjøres å gjøre reisen mer effektivt og få destinasjonen mer attraktiv, sier Erling Opdal. 

Han skuer ut over by og fjord og land fra toppen av Indekshuset. 

– Vi vil se gløtt av fjorden også fra våre nye lokaler, og det er jeg glad for. Men det er viktigere at utsikten er spennende, enn at den pen. Der leverer Bjørvika varene til gangs. Å flytte dit er likevel ikke et mål i seg selv, bare en viktig milepæl på veien mot å skape et enda tydeligere og mer fremoverlent Ræder, avslutter Erling Opdal. 

 

Denne artikkelen ble først utgitt i Rædaksjonelt v. 01/2018 - vårt eget kundemagasin. Der kan du lese fagartikler, intervjuer med våre medarbeidere, samt få innsikt i gode kundehistorier og caser vi har arbeidet med. Mer fra Rædaksjonelt finner du her.

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....