Handler ditt selskap verdipapirer? Husk nytt registreringskrav.

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.27. november 2017

Ny europeisk lovgivning krever at alle juridiske enheter som handler finansielle instrumenter har en global identitetskode, et såkalt LEI-nummer (Legal Entity Identifier).

illustrasjon_verdensmarked750.jpg

Legal Entity Identifier

LEI står for "Legal Entity Identifier" og brukes for å identifisere juridiske enheter som deltar i finansielle transaksjoner og i forbindelse med rapporteringer i finansmarkedene. Koden er 20-sifret og består av tall og bokstaver.

De nye EU-reglene trer i kraft fra 3. januar 2018 og norske myndigheter tar sikte på å implementere reglene fra samme dato. Etter denne datoen vil det ikke være mulig å handle verdipapirer uten et registrert LEI-nummer. Det kreves ikke LEI-nummer for handel i fond.

Krav for juridiske enheter

Kravet til LEI-nummer gjelder kun for juridiske enheter, ikke privatpersoner.  En juridisk person trenger kun et LEI-nummer som kan registreres hos alle banker og verdipapirforetak man benytter. Filialer eller forretningsenheter som ikke er selvstendige juridiske enheter, skal i utgangspunktet benytte seg av LEI-koden til morselskapet.

Fås hos en Local Operating Unit

LEI-nummer kan fås hos en autorisert LEI-utsteder (Local Operating Unit). En oversikt over foretak som utsteder LEI-nummer fremkommer på nettsiden til organisasjonen Global Legal Entity Identifier Foundation: https://www.gleif.org/en/. Her finnes det også informasjon om hvordan man skal gå fram for å få et LEI-nummer.

Merk at et LEI-nummer kun er gyldig i 12 måneder og må fornyes av selskapet selv hvert år.

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....