Kryptovaluta og innlevering av skattemelding
Det nærmer seg frist for levering av skattemeldingen for 2021, og alt du eier må med i skattemeldingen – også kryptovaluta. Har du kjøpt, solgt, minet eller har verdiene dine plassert i virtuell valuta eller NFT-er må du rapportere det i skattemeldingen.
Innleveringsfristen for skattemeldingen 2021 for personlige skattytere er 30. april.
Opplysninger om gevinst/tap, avkastning eller formue knyttet til investeringer i krypto eller NFT vil ikke være forhåndsutfylt i skattemeldingen slik mange andre inntekt- og formuesposter vil være. Det er den enkelte som har foretatt investeringer i krypto som selv har ansvar for å føre opp korrekte opplysninger om inntekt og formue.
Det kan ta tid å innhente relevant informasjon, og det anbefales derfor at en setter i gang med dette så snart som mulig og ikke venter til fristen for levering av skattemelding nærmer seg.
Kryptovaluta
Vi opplever at det er mange som har investert i kryptovaluta de siste årene – og som nå skal rapportere opplysninger for første gang. Enkelte tilbydere av webtjenester slik som bl.a. Kryptosekken og Koinly, har utviklet tjenester som henter inn og bearbeider transaksjonsdata for kjøp og salg av kryptovaluta. Ved å benytte disse webtjenestene kan kryptoinvestoren få hjelp til utregninger/oppstillinger av handelsdataene og til å finne frem til riktig skattefastsetting.
Det er stadig flere som handler på desentraliserte børser («DEX»-er) som del av det som kalles desentralisert finans («DeFi»). Web-tjenestene tilbyr ikke samme rapporter/ utregninger/ skatteberegninger til handel som skjer på desentraliserte børser. Det må derfor påregnes langt mer manuelt egetarbeid for å beregne skattepliktig inntekt/formue slik at det kan føres riktig i skattemeldingen. Dette kan gjøre det komplisert når opplysninger skal innrapporteres. Det er derfor spesielt viktig å sette i gang med å innhente dokumentasjon her, så snart som mulig.
Kryptokunst og NFTer.
Mange har også fått opp øynene for NFT og kryptokunst i løpet av 2021. Det finnes særlige regler når det gjelder formues og inntektsbeskatning av NFTer og kryptokunst, og opplysningene skal innrapporteres på ikke helt samme måte som kryptovaluta.
På Skatteetatens hjemmesider finner du nyttig informasjon om hvordan oppgir du kryptovaluta i skattemeldingen.
Webinar 5. april: Hvordan innrapportere kryptovaluta i skattemeldingen?
Dataforeningen, Skatteetaten og Advokatfirmaet Ræder vil 5.april arrangere et kombinert seminar/webinar om skattlegging av kryptovaluta og NFTer - og hvordan opplysninger skal innrapporteres i skattemeldingen. Her vil vi også si noe om hvordan en kan gå frem dersom en ønsker å rette skattemeldinger for tidligere år.
Program og påmelding åpner uke 11.
Du kan også lytte til vår podkast om retting eller lese mer om retting av skattemelding her
Flere artikler om krypto og skatt finner du her
Relaterte artikler
- Frister for gjennomføring av fisjoner, fusjoner og kapitalnedsettelser
- Generasjonsskifte av aksjer med negativ inngangsverdi
- Siste IS-tid?
- Merverdiavgift på brakker – fast eiendom eller løsøre?
- Lakseskatten vedtatt – satsen reduseres til 25 prosent
- Grunnrenteskatt på havbruk
- Krypto i usikre tider – hva gjør du om kryptobørsen går konkurs?
- Nedjustering av lakseskatten
- Flytte fra Norge av skattemessige årsaker?
- Podkast om skatt på ulike insentivordninger
Relaterte fagområder
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.