Nå er det "på'an" igjen! Hva kan vi lære av tidligere kriser?

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.28. januar 2016

Media roper krise og mange piler viser ny nedtur – lav oljepris, olje- og servicenæringen varsler store nedbemanninger, høyere arbeidsledighet osv. Men dette har vi vært igjennom tidligere. Kan vi benytte erfaringen fra tidligere kriser og i så fall hvilken?

bilde_av_trespill_750.jpg

Følgende fem forhold er uansett viktig å følge:

 

1. Det kan bli verre enn du tror – både i omfang og tid.

Start derfor gjennomgangen av egen virksomhet NÅ uavhengig av hvor rosenrøde utsiktene virker.

 

2. Før protokoll! 

Det er viktig med jevnlige styremøter og at det løpende føres protokoll som omfatter vurderinger og beslutninger. Disse kan være verd sin vekt i gull om noen senere skulle vurdere å fremme krav om ansvar mot styremedlemmer.

 

3. Ha en løpende dialog med bank/långivere.

Disse vil nok i dag håndtere økonomiske utfordringer på en mer konstruktiv måte enn i tidligere konflikter og særlig om problemene ikke kommer helt uventet som følge av manglende dialog.

 

4. Involver og informer de ansatte. 

Det vil da være mye enklere å få tilslutning til og forståelse for nedbemanningsprosesser.

 

5. Hold tett kontakt med viktige kunder og leverandører. 

Virker de opplysninger som gis om soliditet overbevisende? Mye kan komme overraskende men en løpende og tett oppfølging kan begrense egne konsekvenser.

 

 

NB! Og så et råd til slutt - påbegynn arbeidet med årsregnskapet og balansen snarest!
Ikke minst bør man ha et mest mulig oppdatert likviditetsbudsjett for 2016. Likviditetsutfordringer og kapitalbehov kan da avklares på et tidlig tidspunkt og eventuelle kostnadskutt kan påbegynnes i tide.

 

Advokatene Erling Opdal og Carl A. Christiansen har solid erfaring fra håndtering av tidligere kriser som Børskrakket i 1987, IT-boblen på 2000-tallet og siste finanskrise fra 2008. 

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....