Med fingeren på fremtiden

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.6. juli 2018

På Fornebu arbeides det med å utvikle en av verdens mest avanserte, men samtidig mest tilgjengelige form for identifikasjon. IDEX Biometrics sin løsning kan forandre livet til mer enn to milliarder mennesker. Men først skal de hjelpe Mastercard å sette en ny standard for kortidentifikasjon, med fingeravtrykksgjenkjenning.

1440x750_l.jpg

IDEX har i over 20 år arbeidet med å utvikle biometriske løsninger. Fingeravtrykket er noe av det mest unike vi kan legitimere oss med. Vibruker biometriske løsninger allerede, for eksempel på mobilen og på adgangsløsninger. IDEX arbeider med den nye og mer komplekse generasjonen av fingeravtrykkssensorer. De kan implementeres på gjenstander som kan bli bøyd og der området for selve fingeravtrykket er svært begrenset. Derfor har de utviklet en unik løsning. En plastsensor, med en integrert chip bak. Den er koblet opp mot dataløsninger, som gir nye muligheter for sikker identifisering. PIN-koder er fremdeles den viktigste sikkerhetsverifikasjonen på betalingskort. Ved å bruke de elektriske signalene fra fingeravtrykket i stedet, blir et kort verdiløst hvis det blir stjålet og tyveri av PIN-koder fra bankautomater vil bli historie. 

 

IP som viktigste eiendom 

Historien til IDEX er forholdsvis lang. Selskapet ble etablert i 1996 og har i løpet av sin mer enn 20-årige historie skiftet fokus på ulike applikasjonsområder flere ganger. Sist i slutten av fjoråret, da de valgte å satse i kortmarkedet og gå ut
av mobilmarkedet. Basisen har likevel bestått, å sikre brukerne en trygg, sikker og brukervennlig anvendelse av personlig ID. Juridisk sett er nettopp trygghet og sikkerhet også to hovedelementer. Selskapets viktigste eiendel er intellectual property, IP, eller intellektuell kapital som man også sier på norsk. I det inngår selskapets samlede kompetanse og patenter. 

– Det vi har utviklet av teknologiske løsninger og produkter representerer store verdier for IDEX. Derfor er sikring av IP og patenter sentralt for selskapet, både gjennom å sikre det vi har utviklet best mulig i relevante markeder og å videreutvikle, sikre og vedlikeholde patenter, sier nansdirektør Henrik Knudtzon i IDEX. 

 

Alt er satt ut til partnere 

IDEX har ingen produksjon selv. Chip-produksjon foregår for eksempel hos selskapets partner i Taiwan, mens sammensetning av produkter foregår andre steder i Asia. IDEX samarbeider med flere teknologiselskaper for fremtidens løsninger. Med lanseringen av kort med fingeravtrykkssensor sammen med Mastercard, vil nansinstitusjoner bli viktige kunder. Dette krever gode rutiner og et mangfoldig avtaleverk. 

– IDEX har sitt morselskap i Norge og datterselskaper i flere land. De to største er i USA og Storbritannia. Det er det norske selskapet som er eier av all IP og det er det som er part i alle salgsavtaler. En chip er relativt standard å produsere. Teknologisk design og arkitektur er mer unikt, og blir sikret godt. Det regulerer vi i avtaler. IP er essensen av IDEX, så vi er veldig opptatt av å få inn i avtaler hva vi bidrar med, men samtidig skape så mye rom som mulig for å utvikle vår egen IP ytterligere. Når vi jobber med teknologiselskaper er naturligvis de også veldig opptatt av sin IP, derfor er det utfordrende å komme frem til ordlyder som partene er fornøyd med. Begge ønsker så mye beskyttelse og samtidig så mye frihet, som mulig. Vi har selv ingen juridisk avdeling eller juridisk direktør, men bruker også her partnere. Ræder er partner både i Norge og globalt. I tillegg bruker vi lokale IP-advokater i USA og Storbritannia, som Ræder kjenner eller samarbeider med. Selve avtaleverket og hvordan vi håndterer vår IP er det som oftest Ræder som håndterer for oss, mens advokater i andre land bistår med å sikre IP i enkeltmarkeder. For oss er dette en god og fleksibel løsning, sier han. 

 

Tett samarbeid med Ræder 

Selskapets CTO arbeider mye med å sikre patenter i utvalgte markeder. I tillegg har IDEX et dedikert IP-team. De jobber mye med å utvikle patenter, i tillegg til å sikre og vedlikeholde dem i USA, Europa og Asia. 

– Vi er svært bevisst på å beskytte konfidensiell informasjon, kompetanse og annet som ikke er formelt beskyttet. I tillegg følger vi godt med på hva konkurrentene gjør. For en mindre organisasjon, som samtidig er relativ kompleks i forhold til juridisk bistand, er det et gode å ha en samarbeidspartner som kan bistå oss, uten at vi har behov for
å bruke tid på å sette dem inn i hver enkelt problemstilling. De este avtaleverk henger sammen med andre, på en eller annen måte, derfor tar Ræder ansvaret for et bredt spekter av leveranser. Fra IP, kommersielle- og selskapsrettslige avtaler, til ansettelses-, leverandør- og utviklingsavtaler. Vi forsøker å bruke Ræder i forkant, i stedet for i etterkant. De blir sjelden overrasket over avtaler eller hendelser som vi presenterer for dem. Det gjør samarbeidet veldig effektivt, sier finansdirektøren. 

 

Lanserer kort med Mastercard 

Denne våren presenterte Mastercard og IDEX kortproduktet de skal ut med i markedet. Det utstedes nærmere fem milliarder smart-kort i året, så potensialet er betydelig. Selskapet ser også på andre markeder: på mulighet for å integrere chiper på produkter som kobles opp mot Internett, IoT, og kombinasjonen av ID og betalingskort, der folk hittil ikke har kunnet identifisere seg selv og dermed (enda) ikke er i stand til å forvalte sin egen økonomi i en bank. I dag finnes det rundt to milliarder mennesker som ikke har tilgang til banktjenester eller kreditt. 

– Gjennom sikker fingeravtrykksidentifisering er ikke mangel på annen ID, eller at de er analfabeter, en begrensning. De kan dermed få kontroll over sin egen økonomi. De kan få betaling eller lønn på konto og de kan betale for varer og tjenester. Mellomleddene som i dag tar deler av transaksjonen vil bli borte. Da vil vi bidra til en ny hverdag for mennesker i mange deler av verden, sier Henrik Knudtzon. 

 

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....