Konkurranserett og offentlige anskaffelser

Konkurranserett
Foretak med virksomhet i Norge må forholde seg til både norske og EU/EØS-rettslige konkurranseregler. Konkurransereglene forbyr atferd som begrenser konkurransen – enten dette er utslag av en avtale mellom to eller flere bedrifter eller et enkelt foretaks misbruk av sin dominerende stilling. Konkurransereglene setter også grenser for hvilke oppkjøp, fusjoner eller andre foretakssammenslutninger som godtas, og fastsetter prosedyrer for meldeplikt, gjennomføringsforbud og godkjennelse.
Ræders faggruppe for konkurranserett har de siste årene håndtert noen av de største norske kartellsakene, samt sørget for myndighetsgodkjennelse av en rekke kompliserte virksomhetsoverdragelser. Foruten bistand ved avdekking av ulovlig samarbeid (søknad om bøteimmunitet og bistand ved kontroller fra myndighetene) og innhenting av myndighetenes godkjennelse ved fusjoner og oppkjøp, bistår vi også med veiledning til dominerende foretak, utarbeidelse av complianceprogrammer og generell rådgivning ved inngåelse av avtaler med ulike bindinger på partene (non-compete-klausuler, eneleverandøravtaler osv.).
Offentlige anskaffelser
Mange av Ræders kunder leverer tjenester til det offentlige, og vi har lang erfaring med å bistå dem i alle stadier av et slikt kundeforhold. Det å involvere advokat tidlig i en anskaffelsesprosess kan redusere behovet for ressurskrevende klageprosesser i etterkant. Vi bistår både leverandører og oppdragsgiver i alle faser av anbudsprosessen, fra utforming av anbudsinnbydelser, avklaring av uklarheter til inngivelse av anbud og praktisk gjennomføring av kontraktsforhandlinger og evnt. klagesaker. Ræder bistår også i tvister, både ved alminnelige rettssaker og midlertidige forføyninger.
Ræders internasjonale erfaring og brede nettverk i land norske virksomheter gjerne samarbeider med, gjør oss også til en naturlig samarbeidspartner i generelle EØS-rettslige spørsmål, enten de omhandler de fire friheter, statsstøtte eller andre forhold.
Ny dom fra Høyesterett: Opphever forbud mot Schibsteds Nettbil-oppkjøp – en kraftig smekk til Konkurransetilsynet

I en nylig avsagt dom av 16. februar 2023 forkaster Høyesterett Konkurransetilsynets anke over avgjørelsen fra Gulating lagmannsrett. Schibsted har med dette fått medhold i at tilsynets inngrep mot oppkjøpet av Nettbil i desember 2019 ikke hadde hjemmel i konkurranseloven.
Grønnere anskaffelser

I desember 2022 sendte Nærings- og fiskeridepartementet på høring et forslag om skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser. Bakgrunnen er regjeringens uttalte målsetting om å redusere de norske klimagass- utslippene med 55 prosent i 2030, sammenliknet med verdiene målt i 1990. En mer strategisk bruk av offentlige anskaffelser skal bidra til å nå dette målet.
Klimasinken i Bergen

Konkurransereglene skal bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser ved å fremme konkurranse mellom foretak. Dessverre viser det seg at de samme reglene kan skape trøbbel for ambisiøse mål om å redusere klimagassutslipp.
Europakommisjonen med nye regler for leverandør- og distribusjonsavtaler (vertikale avtaler)

Etter en lang lovgivningsprosess, vedtok EU-kommisjonen den 10. mai et nytt gruppefritak for vertikale avtaler, til erstatning for det tidligere gruppefritaket fra 2010. De viktigste endringene er innstramming av reglene for «dual distribution» - dvs. der hvor leverandøren selv selger til sluttbruker i konkurranse med sine distributører, og forbud mot bestevilkårsklausuler ved salg over plattform (hittil særlig praktisk ved salg av hotellrom på steder som hotels.com osv.). Mest kontroversielt – og overraskende – er at det nå – langt på vei – er fritt frem for «dual pricing». I praksis betyr dette at en leverandør kan ta en annen (høyere) pris for varer som distributøren akter å selge på nett, enn for varer som skal selges i en fysisk butikk.
Bør du varsle Konkurransetilsynet om egen deltakelse i ulovlig samarbeid?

Både i norsk rett og i EU-retten er det gitt regler om lempning av ansvar for bedrifter som selv melder fra til konkurransemyndighetene om at de har deltatt i et ulovlig samarbeid. Førstemann til mølla kan ha krav på fullstendig fritak fra å betale overtredelsesgebyr (hel lempning), mens andre som samarbeider med myndighetene kan ha rett til delvis lempning av gebyret. Artikkelen gir en kort oversikt over vilkårene for hel og delvis lempning, samt en vurdering av hvilken risiko som følger med det å benytte seg av lempningsordningen.
Hva koster det å bryte konkurranseloven? (En gebyrkalkulator)

Er det egentlig mulig å forutsi hva et brudd på konkurranseloven koster? I utgangspunktet er svaret ja; det er fullt mulig å regne på størrelsen på et gebyr. Mange av faktorene er selvsagt preget av skjønn, men «oppskriften» er ganske enkel. Den finnes i forskrift om utmåling og lempning av overtredelsesgebyr, som langt på vei er en blåkopi av EU-kommisjonens Guidelines on the method of setting fines.
Relaterte artikler
- Ny dom fra Høyesterett: Opphever forbud mot Schibsteds Nettbil-oppkjøp – en kraftig smekk til Konkurransetilsynet
- Grønnere anskaffelser
- Klimasinken i Bergen
- EU-kommisjonen foreslår endringer i veiledningen for avgrensning av det relevante marked
- Ny veiler for evalueringsmodeller
- Europakommisjonen med nye regler for leverandør- og distribusjonsavtaler (vertikale avtaler)
- Praktiske tips ved deltagelse i offentlige anbud
- Krav til aktsomhetsvurderinger i ny åpenhetslov: er virksomheten din forberedt?
- Krav til aktsomhetsvurderinger i ny åpenhetslov: er virksomheten din forberedt?
- Ræder styrker seg på eiendom, entreprise og offentlige anskaffelser
- Hva koster det å bryte konkurranseloven? (En gebyrkalkulator)
- Bør du varsle Konkurransetilsynet om egen deltakelse i ulovlig samarbeid? Amnesti og lempning
- Norge innfører forbud mot geoblokking
- Musikkselskaper brøt loven ved å hindre rabatter på nett – brukte avansert software for å overvåke forhandlernes priser.
- Konkurransetilsynet har grepet inn mot to ikke-meldepliktige transaksjoner
- Leveranser til offentlig sektor – fallgruver og kjøreregler
- The Cartels and Leniency Review
- Veletablerte merkevarer får være selektive på salgskanaler
- Nytt regelverk for offentlige anskaffelser fra 1.1.2017
- Hva skjer når konkurransetilsynet forbyr et allerede gjennomført oppkjøp?
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.