Kryptovaluta og skatt

Krypto kompetanse
Advokatene i Ræders skattegruppe har bakgrunn fra både skatteetaten og det private og har bred kompetanse på ulike problemstillinger knyttet til skattlegging av kryptovaluta. Teamet jobber i tillegg med selskapsrettslige og regulatoriske spørsmål knyttet til krypto (utstedelse av tokens, konsesjonsforhold mv) og har også bistått investorer i ulike svindelsaker.
Vi hjelper deg med
- Skattemessige konsekvenser av realisasjon, herunder hva er å anse som realisasjon
- Gevinst og tapsberegning
- Skattlegging av avkastning, herunder airdrops og stake rewards
- Formuesbeskatning
- Skattlegging av NFT-er
- Særregler ved skattlegging av kunst og digital/virtuell kunst
- Konsekvenser av personlig investering vs. aksjeinvestering
- Rådgivning knyttet til utfylling av skattemeldingen
- Rådgivning knyttet til retting av tidligere inngitte opplysninger til skattemyndighetene, herunder egenretting og frivillig
retting/skatteamnesti - Tilleggsskatt
- I tillegg bistår vi med «ordinære» problemstillinger knyttet til personbeskatning, næringsbeskatning og utenlandsbeskatning, i
tillegg til selskapsrettslige problemstillinger - Bistand ved etablering av enkeltperson foretak og stiftelse av aksjeselskap eiendomstransaksjoner og skatt
Podkast 🎧
I «Råd om rett – krypto og skatt» gir Tone Kaarbø og Kyrre W Kielland praktiske råd på aktuelle problemstillinger knyttet til skattlegging av kryptoinvesteringer - klar tale på 15 minutter!
Nye regler for kryptoaktiva - MiCA

Den nye EU-forordningen om regulering av kryptoaktiva, MiCA (Markets in Crypto-Assets), trer i kraft i EU-landene i ulike bolker over en periode fra 29. juni 2023 til 30. desember 2024. Også i Norge forventes det at reglene vil tre i kraft i løpet av 2024/2025. MiCA innebærer radikale endringer i kravene som stilles til ulike aktører i markedet for kryptoaktiva.
Krypto i usikre tider – hva gjør du om kryptobørsen går konkurs?

Den senere tid har flere kryptobørser gått konkurs. Det er flere forhold en må foreta seg for å sikre sitt krav i boet. En kan få skattefradrag for tapet, når tapet anses endelig konstatert tapt.
Skattedirektoratet gjør helomvending om mva på digitale kunstverk

Skattedirektoratet har nå gjort helomvending i en ny uttalelse av 13. februar i år - og slått fast at kunstneres salg av egne digitale kunstverk likevel er omfattet av merverdiavgiftsunntaket og dermed ikke avgiftspliktige.
Beskatning av kryptovaluta

Det antas nå å være om lag like mange nordmenn som har investert i kryptovaluta, som i aksjer. Ettersom det ikke er særlige beskatningsregler for kryptovaluta, må de alminnelige reglene om formues- og inntektsskatt anvendes. Les hele artikkelen tidligere publisert i Skatterett her.
Fradrag for tap på kryptoinvesteringer

Markedet for kryptoinvesteringer har vist seg å være volatilt. Mens mange investorer solgte med gode gevinster i 2021, har mange opplevd å tape på investeringene i 2022. Har du realisert kryptovaluta med tap, kan du kreve fradrag for tapet. Skattesatsen er 22 prosent.
Inntekt av krypto – retting av skattemeldinger

Investeringer som tidligere er gjort i enten kryptovaluta eller NFT-er (Non-Fungible Tokens) utløser skatt. Skattemyndighetene forsterker sin innsats for å avdekke uoppgitte kryptoinntekter og det må påregnes kontroller i tiden som kommer. Det er mulig å rette opp tidligere gitte opplysninger i skattemeldingen eller gi nye opplysninger til skattemyndighetene. Ved retting kan en unngå tilleggsskatt.
Skattlegging av Non-fungible tokens

Kryptovaluta har de fleste hørt om, men i den senere tid er det også blitt populært å investere i NFT-er (Non-fungible tokens). En form for NFT-er er digital kunst, også kalt kryptokunst. Hva er egentlig dette og hvordan skattlegges kryptokunst og andre NFT-er?
Kryptovaluta og innlevering av skattemelding

Det nærmer seg frist for levering av skattemeldingen for 2021, og alt du eier må med i skattemeldingen – også kryptovaluta. Har du kjøpt, solgt, minet eller har verdiene dine plassert i virtuell valuta eller NFT-er må du rapportere det i skattemeldingen.
Skattekonsekvenser ved cross chain bridging og wrapped tokens

Investeringer i desentralisert finans åpner for nye og ukjente aktiviteter. Overføring av tokens på tvers av blokkjeder (cross chain bridging) og innpakning av tokens (wrapped tokens), medfører skattemessige konsekvenser. Vi redegjør nærmere for dette nedenfo
Har du staket kryptovaluta eller mottatt airdrops?

Eier du kryptovaluta, tokens eller Non Fungible Tokens (NFT-er) kan du ha fått avkastning på investeringen din utover selve verdistigningen. Avkastningen kan for eksempel komme fra «yield farming», herunder fra «staking», eller kanskje du også har mottatt «airdrops». Slik avkastning er i så fall skattepliktig inntekt.
Har du uoppgitte inntekter knyttet til kryptovaluta eller Non Fungible Tokens?

Ikke alle har tenkt på at investeringer som tidligere er gjort i enten kryptovaluta eller NFT-er utløser skatt. Fortvil ikke, det er mulig å rette dette opp ved å endre tidligere gitte opplysninger eller ved å gi nye opplysninger til skattemyndighetene.
Skattlegging av kryptokunst (Non-Fungible Tokens)

Kryptovaluta har de fleste nå hørt om. Den senere tid er det også blitt aktuelt å investere i kryptokunst. Hva er egentlig kryptokunst? Og hvordan skal en forholde seg til skatt når en har investert i kryptokunst?

Kontaktpersoner
Tone Kaarbø
Partner
Managing partner
+47 23 27 27 85 +47 969 02 415toka@raeder.no
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.